En sen uppdatering av biltvätt.

Nämnde i föregående inlägg att det fanns även en sommarbil. Efter att jag skrivit det inlägget var klocka inte mer än att det passade att tvätta även sommarbilen. Det är min ögonsten och den får presenteras mer ingående i ett annat inlägg.

Första möjliga hindret var att få motorn att starta. Den kan vara periodvis vresig att få igång när den stått, bilen är gammal och motorn minst sagt speciell. En wankelmotor i originalskick för övrigt.

Gick till P-huset och betraktade bilen, en fet beläggning täckte den och beslutet att tvätta den var motiverat. Började med att skruva loss de undre tändstiften kallade Leading och kopplade bort tändspolarna. Körde runt motorn ett tag på full gas för att ventilera ut eventuellt vatten, olja och bensin. Det börjar nog bli dags för en renovering snart för det tog en stund innan det var ren luft som kom ut ur tändstiftshålen.


Monterade tillbaka tändstiften och kopplade in tändspolarna igen och aktiverade även bränslepumpen. Tog en stund innan bensin pumpats in i förgasaren och motorn fick bränsle. Men som vanligt hoppade den igång även om den var lite vresig. När jag släppte nyckeln från startläge till tändningsläge gick motorn knappt på en rotor och det var smått spännande att se ifall den skulle behöva assistans av startmotorn igen men efter nästan en minut så vaknade även den andra rotorn och nu gick det fort. Alla fyra tändstiften trädde i tjänst och motorn gick upp till 2000 rpm. Det var full choke på den och jag kunde snart sänka densamma så motorvarvet gick ner. Bakom bilen såg jag i backspegeln tjock rök värre än Londons berömda dimma. En bilist på väg in till sin parkering undrade nog om hen skulle ringa efter en brandbil eller två.

Backade ut och körde mot tvättanläggningen. Täckte bilen och motorrummet med Powerfoam som fick verka en stund innan det var dags för högtryckstvätt. Tog sin lilla stund innan vattnet som lämnade bilen såg ut som vatten istället för en brun sörja.

När jag var klar så var det ut på E20 för att blåsa lacken torr, kände att däcken plattat till sig och åkte för att kolla lufttrycket i dessa och körde en liten sväng igen ut på E20 och bilen kändes tajtare med mer luft i däcken och kommer snart kännas runda igen efter att den fått rulla lite istället för att bara stå. Nästa vinter kanske jag ska palla upp bilen för däckens skull, alternativt starta den oftare och låta däcken rulla lite.

När jag var nöjd så ställdes bilen åter på sin plats och denna gången la jag på biltäcket som jag missat tidigare denna vinter. Men nu börjar vädret bli hyggligt och tror jag redan senare idag ska låta Vide KAJ få komma ut och motionera sig lite.

Mazda RX-7 1985
Mazda RX-7 1985

Lämna ett svar