Facebook, en döende koloss? Del 1.

Innerst inne gillar jag Facebook och när nya funktioner tillkommer så är de lätta att ta till sig. Jag har varit en oerhört flitig användare av Facebook och till viss del också Instagram som numera ägs/ingår i Facebooksfären. Att nya funktioner tillkommit har jag inget emot men allteftersom tiden rullat på har jag märkt att användarupplevelsen blir allt tråkigare och begränsas alltmer. Tyvärr har en allt sämre upplevelse på flera olika vis nu fått mig att börja rensa mitt konto på alltmer innehåll så att min profil ska bli riktigt trist och anonym men ligga kvar för mina kontakters skull åtminstone ett bra tag framöver.

Förstår att den numera börsnoterade kolossen förväntas gå med vinst påverkar ett och annat. Men att inbilla sig att diverse algoritmer ska uträtta stordåd för vinst och användarnas upplevelse är befängt.
Jag har aldrig velat att Facebook ska SILA vad jag vill eller får se. i Flödet Nyheter kan man välja mellan: Populära händelser eller Senaste. Det första alternativet har jag inga problem att förstå att vad som visas påverkas av vad som är just populärast.
Värre, avsevärt mycket värre är att: Senaste är ett flöde som silas ytterst hårt.

Hade Facebook varit riktigt smarta så skulle de på ren svenska GE FAN I ATT PETA på denna funktion. Bara låt det som är Senast ligga överst och allt annat ju längre ner på sidan man scrollar visa det som tidigare skett utan att något silas bort.

Som det är nu finns det exempelvis grupper för Grannsamverkan där man varnar för ett och annat. Att först två dygn senare ens få en avisering om att något har hänt i någon av alla de grupper man är med i är fruktansvärt störande.

Jodå, jag vet att man KAN göra både det ena och det andra för att information ska nå mig. Men det ska INTE behövas, bara låt nya inlägg och aviseringar komma helt utav sig själv. Jag är eller snarare VAR så flitig användare att jag tidigare inte missade något alls (ja fram tills Facebook började fippla). Menar att man kanske är med i så många grupper och eller följer x antal personer att det bara blir löjligt att sitta och försöka rangordna grupper och personer som man vill ha aviseringar om och som ska synas först i flödet. I synnerhet om det ändå i slutändan inte fungerar.

Tidigare var Instagram en oerhört enkel applikation där just det jag gillar existerade, nyaste inlägg överst och ju längre ner man scrollade (svepte) ju äldre inlägg och till synes utan att någon idiotalgoritm selekterade. Ja, så var det tills Facebook köpte och började förädla och förstöra på en och samma gång.

Nog om irriterande försämrad funktion och användarupplevelse.
Återkommer i nytt inlägg om andra störande brister med mera.

Lämna ett svar